19 Mart 2016 Cumartesi

Diyanetten başka kuruma geçiş ve 5 yıl nakil yasağı


Yazmaya bir süre ara verdim ama geldim işte mübarekler :)
Yeni haberlerle yeni hayallerle ve bir ölçüde yıkılan hayallerimle geldim.
Konyada imam olan amcaoğlumla telefon görüşmem sonrasında hiç aklımda olmayan farklı bir konuyu araştırmaya koyuldum. Tabir yerindeyse amcaoğlum eşeğin aklına karpuz kabuğunu düşürdü :)
- Bizden geçti artık emekliliğe yaklaştık sen bari başka kuruma geçte kurtar kendini !
İşte amcaoğlumun bu cümlesi aklımda hiç olmayan fakat içimde fırtınalar koparan bir cümle oldu. Daha önceden bu tarzda bazı şeyler duymuştum ama bunun mümkün olabileceği aklıma bile gelmemişti. Diyanet muvafakat vermiyor diye biliyordum çünkü. Fakat geçmişten bugüne bir kısım değişiklikler olmuş. Hemen araştırmaya koyuldum tabi. Başka bir kuruma geçmek ne şekilde oluyor ? Hangi adımları atmalı ? Torpillemi olur torpilsiz mi ? Kafamda deli sorular...


Uzun uzadıya araştırdıktan  dünya kadar farklı konu,makale ve kşisel deneyimleri okudutan sonra konuyla ilgiliepey bilgiye ulaştım. Evet şahsım adına başka bir kuruma geçmek mümkündü. zira ben Kamu Yönetimi mezunuydum ve Diyanet diğer lisans olarak gördüğü için muvafakat alabiliyordum. İlk etapta kendi memleketimde bir kurum bulabilirmiyim umuduyla  resmi kurumlara sıradan mail göndermeye başladım. Hangi kurumu bulduysam yazdım. Kendime ait bilgileri, eğitim durumu vb. bilgileri yazıp kurumlarında boş kadro olup olmadığı konusunda bilgilendirme yapmalarını istedim. Esasen bunları yaparken zerre umudum yoktu. Kim ipleyecek bizi diye düşündüm ama vazgeçmedim. Arada bir mail gelen kutumu kontrol ediyor yeni gelen posta olmayınca avucumu yalayıp kapatıyordum. Derken birkaç gün sonra ilk cevap geldi. Belediyeye yaptığım başvuruma kadromuz yoktur şeklinde kestirme bir cevap verilmişti. Zaten BEledie hangi partiliyse o ildeki parti il başkanından torpil olmadan bu işin mümkün olmayacağını biliyordum ama yinede denemek istedim. Bu mailden bir gün sonra ise beni en çok sevindiren bir başka mail geldi. Valilik makamına yazdığım dilekçeme merkezde yer bulunmadığı fakat 3 tane ilçedeki kaymakamlıklarda vhki kadrosu bulunduğu başvuru yapmam durumunda değerlendirileceği tarafıma bildirilmişti. Evde bir bayram havası...
Şehir merkezine sırasıyla 55-90-160 km uzaklıkta 3 adet ilçe. İnsanoğlu doymuyor ve tatmin olmuyor mübarek. En uzakta olanı yedekte tutmak mantığıyla sırf yoklama çekmek için bir mail attım (ki asıl hedefim 55 km. mesafede olan yerdi )  sabah attığım mail sonrası öğleden sonra beni telefonla aradılar. Halbuki ben tel. numaramı dahi vermemiştim. Ne ayak ulan bunlar ? İsthbarat gibi çalışıyorlar diye aklımdan geçirirken Yazı İşleri Mdürüyle tanışmak nasip oldu. Bu şekilde başvuru kabul edemiyoruz önce kendi kurumunuzla muvafakat konusunu bir görüşün onay verirlerse ıslak imzal dilekçeyle bize başvurun dedi telefondaki ses. Heyecanla :
- Tağğam abiüü dedim ve kapattık.
Sevinçten havalara uçtum tabi :)
Dedim ya insanoğlu doymaz diye daha 4-5 gün olmadan bir kurumda yer bulmuş ve torpil dahi olmadan bir nevi işimi halletme aşamasına gelmiştim. Bu kez şeytan dürtüklemeye başladı :
- Olm manyakmısın sen ? Bak daha başlangıçtan işi kaptın. Madem uğraşacaksın merkezde bir yere uğraş salla burayı, olmadı en son buraya uğraşırsın tekrar.
Ufak bi aile kurultayı sonrasında kararımızı şeytanın dürtüklediği yönde verdik. Şehir merkezinde bir kurum için uğraşacaktık. Bu süreçte pekçok farklı kuruma mail gönderdim ve neredeyse hepsine olumlu yahut olumsuz cevap aldım. En cazip olanı ise kuşkusuz merkezdeki bir nüfus müdürlüğündeki boş kadro ile ilgili olanıydı. Sonrasında eski dükkan komşum,dostum Mustafanın bir üniversitede çalştığı aklıma geldi. Onu arayıp bilgi alayım dedim oraya geçiş olabilirmi, ne şekilde olur vs.
Görüşmemizde bana referans olabileceğini ve işimi halledebileceğini söyledi. Günümüzde torpilin adı referansla eşdeğer hale geldi fakat Allah biliyor be torpil istemedim lakin bu işler bi şekilde dönüp dolaşıp ya torpile dayanıyor yada torpile yakın bir durum halini alıyor. Bi yöndende bir kuruma başvuru yapıyorsun ama inmisin, cinmisin, güvenilecek birimisin, değilmisin illaki birinin referans olması icab ediyor. Bir nevi kefil gibi. İşin özeti bana kefil olabileceğini çünkü beni taıdığını ve yüzünü kara çıkarmayacağımı, verilen görevi layıkıyla yapacağımdan emin olduğunu söyledi. Artık iş sadece 2016 yılı atama izinlerinin açıklanmasına kalmıştı. Bizde ailecek heyecan had safhadaydı. Nasipse birkaç ay içerisinde kendi memleketimizde yepyeni bir hayata başlayacaktık.

Böylesine sevinç ve heyecan içinde bu süreci beklerken bir yandan kurumlar arası geçişle ilgili araştırmalara devam ediyordum ki memurlar.net sitesinde gördüğüm bir mesaj tüm hayallerimi yıkmaya yetip arttı.
- Ben 5 yıl nakil yasağı süremin dolmasını bekliyorum..
diye yazmıştı bir kullanıcı.
Oha lan bu nedir şimdi dememle o site bu site kıvranmam bir oldu. Okduklarım hiç hoş şeyler değildi. torba yasayla sözleşmeliden kadroya geçen ben ve benim gibi aynı durumda olan herkes için 5 yıl nakil yasağı vardı ilgili kanunda.
Belki iptal olmuştur, belki madde düzenlenmiştir şeklindeki son çırpınışlarım fayda vermedi ve birkaç ay içinde başka kuruma geçeceğim heyecanı tam manasıyla bir yıkıma dönüştü.
Evet önümde daha kocaman 2,5 yıl vardı. Bu konuda benden çok daha mağdur binlerce insan varmış bunu öğrendim internet ortamında. Eşinden ayrı şehirde bu çileli süreci yaşayan ncieleri varmış. allah hepsinin yardımcısı olsun. Ben en azından ailemle birlikteyim dedim. Vardır bunda bir hayır dedim ama içimdeki bu yıkılmışlık geçmedi bir türlü.
En son 2015 Kasım ayında Anayasa Mahkemesi bu konuyu esastan görüşmek üzere gündeme almış dahada ses soluk çıkmamış. 2016 yılının başında belediyelerde ve ünversitelerde çalışan personel için bir düzenleme yapılmış ve sadece onları kapsayacak şekilde 5 yıl nakil yasağı 2 yıla indirilmiş.
Evet mübarek bu kurumdan bir an evvel gitmek istiyorum fakat engeller bir türlü önümden çekilmiyor. Ha bu arada üst kısımda yazmayı unuttum  bu süreçte Diyanetten yetkili kurum amiriyle görüşüp muvafakat verip vermeyeceklerini sordum ve Lisans mezunu olduğum için uvafakat alabileceğimi sorun çıkmayacağını bildirdi. Bu konuda bar kafam rahat. Önümüzdeki süreçte dua edip beklemeye devam edeceğim. Belki Anayasa Mahkemesi bu kararı iptal edecek,belki süre aşağı çekilecek. bi şeyler olacak gib bi his var içimde ama nasip diyelim.
Konuyla ilgili internet ortamında bir imza kampanyası başlatılmış. bu yazıyı okuyan ve bu konuda mağdur olan yahut destek olmak isteyen birileri olursa aşağıda verdiğim linkten bilgileri doldurup imza verebilirler. Konuyla ilgili gelişmeleri ayrı yazılarda dile getireceğim İnşallah.

SENDE İMZA AT DESTEK OL
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder